November 16, 2016

Saydel-Cornell Elementary Addition

This four classroom addition and activity space was the first step in a 10 year master plan for the Saydel Community School District to update existing facilities to accommodate 21st Century Learning and teaching methods.  With a unique identity and color scheme for every classroom, the day-lit spaces are bright and exciting places for instruction. The central activity space serves as an extension of the classroom for collaborative group work or individual projects and reading.  The project also includes an outdoor discovery play area for pre-kindergartners, featuring a playground, tricycle track, nature station, and shade structure, allowing the youngest students to learn through imaginative outdoor play and active discovery.

Project Team

sam2

Samuel J. Stagg, AIA

Art Baumgartner

Arthur M. Baumgartner, AIA

John 1

John A. Haila, PE

 

November 12, 2009

Ballard West Elementary

In light of the school district’s increased growth, the need for six additional kindergarten classrooms and a large group activity space created an opportunity for a fresh new addition to the Ballard West Elementary School in Slater, Iowa.  Clearly visible from the main north-south highway through town, it was imperative that the new addition create an iconic image of the progressive mentality of the district.  The whimsical dancing windows of the commons area, coupled with clerestory windows and classroom wings create a distinct piece of architecture in the rural Iowa setting, while simultaneously referencing the local agrarian material palette.  The commons area links the two banks of classrooms, additional rest rooms, and support spaces while introducing elements of color, natural daylight, and interesting space for group learning & common activities.

The arrangement of the two wings of classrooms and the inclined roof of the common space allow for future classroom additions by maintaining simple circulation patterns and natural way-finding without sacrificing natural daylight within the new commons.  In addition to providing a means to allow a growing school district to build further expansion in the future, several sustainable initiatives were incorporated into the design such as natural day lighting with highly efficient glazing, using local durable materials such as polished concrete floors & concrete block walls, and utilizing efficient HVAC systems.  The sustainable initiatives of the project have instilled a mentality within the school district for future buildings in their district to be models for highly sustainable design.