December 18, 2014

Vermeer Applied Technology Hub

The Vermeer Applied Technology Hub, located at the Iowa State Research Park in Ames, Iowa, this facility houses opportunities for innovation and collaboration between Iowa State students and Vermeer team members to develop the next generation of Vermeer equipment.  The Iowa based company intends to create an environment for software engineers to excel in the development of practical, affordable and modular equipment technology. The unique space provides office space to allow students and faculty from Iowa State and other schools to work collaboratively on technology advancements for Vermeer industrial and agricultural equipment. As technology is developed, a specialized high-bay facility is used for testing and validation.

Project Team

sam2

Samuel J. Stagg, AIA

Leila

Leila E. Ammar, AIA – LEED AP BD+C

Art Baumgartner

Arthur M. Baumgartner, AIA

John 1

John A. Haila, PE

March 24, 2014

ISU School of Education

The goal of this renovation to Lagomarcino Hall on the Iowa State University campus was to consolidate and reallocate space, service, and resources to better serve the functions and services of the newly formed Iowa State University School of Education.  Administrative offices and support spaces will be consolidated into a centralized “home” for the School of Education and a new exterior entrance addition, equipped with a handicap accessible elevator, will be built, creating higher visibility for the School as well as providing a common entry for ease of way finding and circulation.  Both formal and informal collaborative and common space for students, faculty, and staff have been incorporated into the design to better serve modern pedagogies of education.  The S.T.E.M. & Literacy classrooms will be centrally located within the complex with support staff located in nearby offices.

The location, size, and character of Lagomarcino Hall establish this building and its courtyards as significant landmarks within the context of the Iowa State University campus.  This renovation of the 1954 International Style north wing of Lagomarcino Hall will update the undesirable “institutional”double loaded corridor building into an environment suitable for the needs of the School of Education administration, faculty, staff, and students.  Designed as a simple, clean, and ‘transparent’ insertion into the existing building fabric, the new entry addition, technology rich interior spaces, and courtyard views will support collaborative interaction between students, staff, and faculty.

Project Team

sam2

Samuel J. Stagg, AIA

Leila

Leila E. Ammar, AIA – LEED AP BD+C

Art Baumgartner

Arthur M. Baumgartner, AIA

Eric Vermeer

Eric Vermeer, PE

John 1

John A. Haila, PE

October 22, 2009

Kruse Main Entry

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio.

Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat

October 12, 2009

IVCC Learning Studio Addition

The higher education landscape of the U.S. is changing beneath our feet.  There are over 1,600 community colleges across the country and half of all students who receive a baccalaureate degree attend community college in the course of their undergraduate studies.  Community colleges provide affordable access to education for minorities, low income students, working adults, and first-generation higher education students.

As the institution of high education changes, so too should the architecture.  Traditional university architecture in the Collegiate Gothic style as well as Thomas Jefferson’s classically inspired “Academical Village” represent exclusivity and elitism, while in contrast the architecture of community colleges should reflect the core values of accessibility, flexibility, and attainability in education.

An extension of a decade long conversion of a former grocery store into classroom space, this learning studio addition addresses a growing community college’s need for additional classrooms with an emphasis on flexibility and collaboration in the learning environment.  The college desired to enhance their program offerings and attract potential students through those programs, as well as through the architecture of the new building.

Each learning studio has the ability to transform into countless configurations to allow maximum flexibility in the classroom.  Flexibility was achieved through a grid work of floor electrical boxes, multidirectional projectors, 360 degree writing surfaces, and mobile furniture.  Lighting can be customized through multiple programmable scenes and all instructor equipment can be remotely operated.  The comprehensive assemblage of these flexible components allows instructors to effectively configure each classroom to best suit their individual curriculum and teaching methods; lecture based, group seminar based, and everything in between.

The learning studios, along with faculty offices, form the perimeter of the building creating a central collaborative space which includes private, semi-private, and informal public meeting spaces where students and faculty can study, relax, and work together on group projects.  The evident transparency of the central space increases the probability of spontaneous collaborations as well as increases the exposure of the college’s programs and teaching methods.