May 14, 2010

Woodward-Granger High School

The Woodward-Granger High School addition is the resultant built form of a growing district’s vision to provide modern educational and extra-curricular amenities to students as well as the community.  The multi-level design fits seamlessly within the existing building and dynamic site, providing intuitive circulation flow for both student and public access.  The level changes as well as the material contrast of the existing masonry to the contemporary pre-cast concrete echo the shift from academic to athletic areas.

Project Team

Eric Vermeer

Eric Vermeer PE

sam2

Sam Stagg, AIA

John 1

John Haila, PE

Ballard High School

“One thing [the students] absolutely love is all the glass and natural light that comes into every classroom.  They say it keeps them more alert.  Their attitudes are more cheery, and they love the views.  From almost every room or hallway they have an outdoor view.  Teachers and kids are coming earlier and staying later.  They want to be a part of this.  We used to have to go down the halls and beg kids to be class officers, especially juniors and seniors.  This year we had 35 seniors, 20 juniors, and 15 sophomores sign up to be class officers!  It is unprecedented.”

-John Ronca, Principal of Ballard High School

“We, the facilities committee and board, asked HAILA to produce a school that was forward-thinking, not a box on a 50-acre site.  We wanted it as maintenance free as possible.  They are the ones who brought us the idea of wide hallways, a version of ‘learning streets’ where students can meet in open spaces.  They delivered.”

-John Speer, Superintendent of the Ballard Community School District


Over the last several decades there has been significant flight from small rural Iowa communities to larger urban centers.  These towns, no longer economically sustainable, have been losing business and jobs at a steady or increasing rate, threatening to dissolve the foundations of Iowa’s rural identity.  One such community has found a way to combat the urban flight.  The visionary school board of this small rural school district realized that by investing in their small town schools, they could effectively attract young families in search of small class sizes and excellent facilities to the district.  Over the past two decades the district’s efforts to create excellent places for learning has paid dividends, making it one of the fastest growing rural school districts in the state, ultimately breathing new life into the communities that the district serves.

In light of the Ballard school district’s increased growth, the need for a new high school presented an opportunity to completely reinvent the educational and civic environment of the community.  Presuppositions about how a high school should work and what it should look like were discarded early in the programming phase, allowing the design to evolve and change to meet the needs and vision of the district. Being sited on the edge of town and clearly visible for miles around, it was imperative that the new high school create an iconic image indicative of the progressive mentality of the district.  In striking contrast to the agricultural backdrop, the curtain walled façade of the media center coupled with the red brick and precast concrete walls creates an iconic and distinctly modern architecture in the rural landscape.  Flooded by daylight, the commons serves as a community gathering space for community events as it serves the adjacent auditorium, band/vocal rooms, media center, and gymnasium.

The arrangement of the two wings of classrooms allows for future classroom and athletic additions by maintaining simple circulation patterns and natural way-finding without sacrificing natural daylight.  In addition to providing a means for future growth, several sustainable initiatives were incorporated into the design such as wind turbines which generate up to 50% of the school’s energy, water retentive prairie grass landscaping, high efficiency glazing to provide natural day lighting in 98% of all learning spaces, using local durable materials such as polished concrete floors & concrete block walls, and utilizing efficient HVAC systems.  The sustainable initiatives of the project have instilled a mentality within the school district to make future buildings in Ballard district models for highly sustainable design.

Visionary in approach, the gesture of this high school is a model for sustainable design in rural communities.  Providing magnitude and direction to the market viability of high design outside Iowa’s urban centers, this high school pronounces that progressive architecture has the ability to be a catalyst for renewal in rural communities, providing a means to preserve Iowa’s rural identity for generations to come.


Press

Lawrence, Lance, and Tom Hendrick. “High-Performance Design.” American School & University. American School & University, 1 Oct. 2012. Web. 30 Oct. 2013

“Project Detail:Ballard High School.” Architect Magazine. Architect Magazine, n.d. Web. 30 Oct. 2013.

Project Team

sam2

Samuel J. Stagg, AIA

Eric Vermeer

Eric Vermeer, PE

chad2

Chad West, AIA LEED AP

John 1

John A. Haila, PE

Proliant Biologicals

Needs:

  • A biologicals company needed another facility to meet the needs of several new large client contracts.
  • A building shell that could accommodate intricately intertwined equipment and the packaging and storage of fragile materials.
  • An attractive facility that would fit in with the goals of the company, as well as the surrounding business park.

Challenges:

  • Creating a structure and plan layout which would allow the client’s complex equipment and production processes to operate flawlessly.
  • To provide a building which would meet the extremely high health and safety standards as dictated by the USDA

Solution:

  • Use of a precast concrete structure which meets the safety and cleanliness goals of the owner, even taking into account pressure differentials between rooms to reduce the likelihood of contamination.
  • A cutting edge design reminiscent of the owner’s involvement on the leading edge of technology that allows the owner to manufacture product at a highly efficient rate.

Roland-Story Multi-Purpose Room

Needs:

  • A middle school requiring a larger space for assemblies, physical education, community events, and athletic competition.

Challenges:

  • Providing a truly multi-purpose facility able to accommodate a wide range of school and community activities.
  • Fitting an addition into an existing school building both programmatically and aesthetically.

Solution:

  • The design utilized a precast concrete and masonry structure which took several design cues from the existing building, including repetition of forms.
  • Materials used to finish the spaces can accommodate many kinds of use and the multi-purpose space can be manipulated to conform to unique uses.
A middle school requiring a larger space for assemblies, physical education, community events, and athletic competition.